Vaikka kevät vielä odottaa tulemistaan, ensimmäiset kaalin siemenet ovat kylvetty kasvihuoneisiin jo maaliskuun alkupuolella ja ensimmäiset kaalintaimet istutetaan maahan heti kun säät sen sallivat. Mitä vaiheita kaalinviljely pitää sisällään ja mitkä ovat kaalinviljelyn salat? Niistä meille kertoi Esa Mäkitalo Mäkitalon tilalta.
Kaalia Satakunnasta
Esa Mäkitalo on kaalinviljelyn konkari. Hän on viljellyt kaalia 20 vuoden ajan ja Vaissin kaalikääryleisiin kymmenen vuoden ajan. Esa pitää Mäkitalon tilaa Satakunnassa (Mäkitalon Farmi Oy). Tila tuottaa kaalia n. 1 milj kg vuodessa. Viljelysmaat sijaitsevat Eurassa, Mannilan kylällä, Pyhäjärven rannalla, Säkylän vastarannalla. Kaalia toimitetaan teollisuudelle sekä vähittäiskauppaan. Tilalla on myös nautoja, joiden rehuna hyödynnetään kaalin kauppakunnostuksesta yli jääneitä kaalinosia.
”Tuli vähän kaikkea kokeiltua, en tiedä mikä sai innostumaan kaalista. Kaalin hinta oli pitkään ollut huono ja viljelijöistä oli pulaa. Vaissi haki kaalinviljelijöitä ja pääsin viljelemään kaalia. Silloin oli selkeää tilausta kaalinviljelijöille. Vuosia jatkunut yhteistyö Vaissin kanssa pelaa todella hyvin”, toteaa Esa. Esa on käynyt opissa Saksassa ja kehittänyt mm. kaalien kokolajittelua ja keruuvaunuja. Vähittäiskaupassa on kysyntää 1-2 kg painoisille kaaleille, kun taas teollisuuteen toimitetaan isoja kaaleja, joten on tärkeää, että pystytään vastaamaan asiakkaan tarpeisiin. Kaalinkeruuvaunujen avulla on pystytty kehittämään käsityöpainotteista kaalinkeruuta. Näiden avulla kaalit saadaan kerättyä pellolta hellävaraisesti.
Kaalin kasvukausi maaliskuusta lokakuulle
Kaalien kasvukausi alkaa jo ensimmäisten siementen kylvöstä maaliskuun alkupuolelta. Osa kaalilajikkeista kylvetään kasvihuoneisiin siemeninä, osa lajikkeista tulee valmiina taimina Saksasta. Viljeltäviä lajikkeita on toistakymmentä. Taimia kasvatetaan kasvihuoneissa 15-25 asteessa riippuen kasvuvaiheesta. Ensimmäiset taimet istutetaan maahan huhtikuun loppupuolella. Taimet peitetään kaksinkertaisella harsokatteella, joista toinen poistetaan myöhemmin. Ensimmäiset kaksi viikkoa ovat ratkaisevia kasvun kannalta, jotta saadaan kasvu kunnolla käyntiin. Mikäli yöpakkasia tulee, vaikuttaa se epäsuotuisasti taimien juurtumiseen tai saattaa tuhota koko taimen. Kevään lajikkeet ovat nopeakasvuisia ja satoa saadaan huhtikuussa maahan istutetuista taimista jo kesäkuun alkupuolella. Pidemmän kasvukauden taimet, joita Vaissin kaalikääryleissäkin käytetään, istutetaan maahan toukokuun puolen välin jälkeen. Satoa saadaan elokuun ensimmäisellä tai toisella viikolla. Kasvukausi jatkuu aina lokakuulle asti, jolloin viimeiset kaalit varastoidaan kuun puolen välin jälkeen.
Viljelyssä on tärkeää huomioida viljelykierto, kaalia voidaan viljellä samoilla pelloilla vain joka viides vuosi. Muutoin kasvitaudit, kuten möhöjuuri, voi pilata maan kymmeniksi vuosiksi. Jotta hyvää viljelykiertoa voidaan pitää yllä, vuokraa Esa peltolohkoja myös ulkopuoliselta.
Makeaa, C-vitamiinipitoista kaalia
” Kuivuus aiheuttaa kitkeryyttä”, toteaa Esa Mäkitalo. Kastelu on elinehto kaalille, ”heinä-elokuussa joudumme kastelemaan kaaleja”, koska useimmiten se aika on vähäsateista. Kaalin maku vain paranee varastoinnin aikana, maku muuttuu makeammaksi. Vaikka kaalin arvostus on kasvanut, on se esimerkiksi korkean C-vitamiinipitoisuuden vuoksi hieno raaka-aine ja liian vähän käytetty raaka-aine silti. ”Ja kun se kotimaassa viljellään, on se jäämävapaata”. Kasvinsuojeluaineiden käyttö on niin tarkkaan säädeltyä ja seurattua. ”Jokainen kaalikerä pystytään jäljittämään ja tiedetään mitä käsittelyjä se on saanut”, toteaa Mäkitalo.
Kaali on herkullista, kotimaista syötävää ympäri vuoden. Kaalia toimitetaan vähittäiskauppaan ympäri vuoden eikä laatu kärsi varastoinnissa. Vaissilla kaalit käsitellään sopiviksi paloiksi kaalikääryleiden valmistusta varten. Syksy onkin kovaa sesonkia kaalinkäsittelyssä, jotta miljoonat ja miljoonat lehdet saadaan juuri oikeanlaisiksi kaalikääryleitä varten.
Jäämme odottamaan ensimmäisiä, rouskuvan rapeita ja makeita varhaiskaaleja Mäkitalon tilalta. Joudumme vielä odottelemaan näitä kesäkuun alkupuolelle, mutta onneksi ennen sitä voimme nautiskella kaalia Vaissin kaalikääryleiden muodossa!