Säädä jääkaappia kylmemmälle
Kesän reissuilla ja matkoilla on hyvä muistaa ruokien oikea säilytys. Mökkiolosuhteet saattavat aiheuttaa haasteita ruuan säilytykselle, erityisesti jos helle iskee ja mökillä on isompi porukka ruokittavana. Vanha jääkaappi saattaa reistailla tai jääkaapin lämpötila heittelehtiä. Ruoka pilaantuu korkeammissa lämpötiloissa helpommin kuin kylmässä. Eli jos jääkaapin lämpötila onkin lähempänä kymmentä astetta, ei tuotteissa ilmoitetut viimeiset käyttöpäivät enää päde vaan ruoka saattaa pilaantua jo aiemmin. Säädä jääkaappia kylmemmälle, jos se on poikkeuksellisen täynnä ja käytä herkästi pilaantuvat tuotteet ensin. Kaalikääryleet ovat helposti pilaantuvia tuotteita, joten säilytä niitä aina jääkaapissa.
Vaissi Kasviskääryle ja Lihakaalikääryle eivät sisällä säilöntäaineita
Jos valmistat ruokaa ja sitä jää yli, jäähdytä se nopeasti jääkaappilämpötilaan. Jos ruoka jää aurinkoon tai muuten lämpimään, alkavat mikrobit helposti lisääntyä. Mikrobit lisääntyvät herkimmin 20-60 asteen lämpötilassa. Mitä nopeammin saat ruuan jäähtymään jääkaappilämpötilaan, sitä pidempään se säilyy hyvänä. Valmisruokien pitkä säilyvyysaika perustuu juuri tähän, että ne valmistetaan hygieenisissä olosuhteissa ja ne jäähdytetään heti kypsennyksen jälkeen jääkaappilämpötilaan ja mikrobit eivät näin pääse lisääntymään. Vaissi Kasviskääryle ja Lihakaalikääryle eivät sisällä mitään säilöntäaineita vaan ne ovat valmistettu korkean hygienian tiloissa, paistettu kuumassa uunissa ja jäähdytetty nopeasti jääkaappilämpötilaan ja kansitettu heti jäähdytyksen jälkeen. Näin on saavutettu normaalia kotiruokaa pidempi säilyvyysaika.
Ruokien säilyvyyksissä on eroja
Mökille lähtiessä kannattaa miettiä mitä kannattaa kotoa käsin kuljettaa ja mitä hankkia mökkikunnasta lähempää, etenkin jos matka mökille on pitkä. Herkästi pilaantuvia ruokia, kuten kala tai vakuumissa olevat kalatuotteet (mm. kylmäsavul- tai graavilohi), ei kannata lähteä kuljettamaan ilman kunnollista kylmälaukkua, edes lyhyitä matkoja. Herkästi pilaantuvat ruuat, kuten liha ja kala kannattaa hankkia läheltä mökkiä, ja silloinkin kannattaa muistaa kunnollinen kylmälaukku, erityisesti kesähelteillä. Hedelmät ja vihannekset säilyvät hyvin, joten niitä ei pilaa muutaman tunnin pitkä automatka. Tosin jos hedelmät tai vihannekset ovat valmiiksi pilkottuja, tulee ne aina säilyttää kylmässä.
Omat välineet raa´alle ja kypsälle
Muista grillatessa, että pidät aina kypsän ja raa ´at komponentit erillään. Ota uusi puhdas lautanen ja välineet kypsälle lihalle ja vie tiskiin välineet ja astiat, jotka ovat olleet kosketuksissa raa´an lihan kanssa. Käytä erillistä, puhdasta leikuulautaa salaatin pilkkomiseen. Kaalikääryleet ovat jo valmiiksi kypsiä, joten näitä voi käsitellä samoilla välineillä grillissä. Muista kypsentää grillissä sianliha ja broilerin liha läpikypsäksi.
Hyviä kesähetkiä hyvän ruuan parissa!