Vaissin lehtitehtaalla sesonkityö jatkuu vilkkaana, vaikka kaalin viljelysesonki onkin jo päättynyt. Vaissin tilalla Haapamäellä sijaitsee kääryletehdas sekä erillinen lehtitehdas. Lehtitehtaan työnjohtaja Janne Ahonen kiiruhtaa puhelimeen kesken kaalin keiton. Janne on työskennellyt Vaissilla jo vuodesta 1999. ”Nuorena parikymppisenä tulin Vaissille yhdeksi sesongiksi töihin miettiäkseni mitä sitä elämällään tekisi”. ”Sille tielle jäin”, toteaa Janne. ”Vuonna 2001 olin mukana lautapoikana uuden kääryletehtaan rakentamisessa”, toteaa Janne. Lehtitehtaan suunnittelu on Vaissilaisten omaa käsialaa eikä toista vastaavaa tehdasta löydy. Lehtitehtaan päätuote on kaalinlehti kaalikääryleiden valmistukseen, mutta tehtaalla valmistetaan kaalista myös kaalimassaa, erilaisia suikaleita ja kaalirouheita, omaan käyttöön sekä elintarviketeollisuuteen.
Lehtitehtaan työ on sesonkityötä. Työt alkavat lehtitehtaalla heinäkuun lopussa ja päättyvät helmikuun puoleen väliin mennessä. ”Kesällä aloitetaan pienellä porukalla, mutta vilkkain sesonki asettuu yleensä elo- ja lokakuun välille, riippuen vähän siitä mikä on kaalin saatavuus, tänä vuonna vilkkain sesonki asettui syyskuun puolen välin tienoille”, kertoo Janne. Tehdas työllistää sesonkina 24-27 työntekijää. Työtä tehdään vuoroissa, kaalinkypsennyslinja käy täyttä höyryä aamukuudesta ilta kymmeneen.
Kuiva ja lämmin kesä on tuonut haasteita myös lehtitehtaalle. Useat viljelijät joutuivat kastelemaan kaaleja. Lämmin kesä sekä kastelu on kasvattanut kaaleja suuremmiksi ja kaalien käsittely on normaalia haastavampaa. ”Tiiviiksi kasvaneet kaalit vaativat pidemmän keittoajan sekä energiaa kuluu normaalia enemmän”, selvittää Janne.
Vaikka tehdas ja laitteistot ovat uniikkeja, on työ kuitenkin hyvin pitkälle käsityötä. ”Kaalit kypsennetään yksi kerrallaan keittokoneessa, jossa lehdet irtoavat, sen jälkeen lajitellaan liian pienet ja rikkinäiset pois massakaaliksi ja jäljelle jäävä kantaosa menee lehmien ruuaksi. Jäähdytetyt lehdet siis lajitellaan, prässätään ja pakastetaan sekä pakataan lavoille”, selostaa Janne. ”Työ tehtaalla on vaihtelevaa, kaalin vastaanotto ja viljelijöiden kanssa toimiminen on mukavan värikästä touhua”, toteaa Janne iloisesti. ”Olen viihtynyt hienosti Vaissilla ja oman kivan mausteensa ja mielenkiinnon työhön tuo useat eri kansalaisuudet ja kulttuurit”, kertoo Janne. Eri kansalaisuuksia Vaissin Kaalitehtaalla onkin tällä hetkellä yhteensä kuusi, Suomen lisäksi työntekijöitä on Venäjältä, Virosta, Latviasta, Kongo/Kinshasasta ja Thaimaasta. Kaalin keitto jatkuu vilkkaana vielä helmikuun puoleen väliin asti. Tämän jälkeen Jannella on vuorossa lehtitehtaan erilaiset kunnossapitotyöt sekä keittokoneiden huollot, jotta lehtitehdas on taas valmiudessa ennen seuraavan vuoden sesonkia