Toimitusjohtaja Maria Hanholta sujuu myös kääryleiden käärintä, mutta nyt on aika pitää pieni tauko työnteosta. Katso Marian tarina ja mitä onkaan luvassa seuraavaksi?
Nuori vastavalmistunut bio- ja elintarviketekniikan insinööri Maria Hanho (silloinen Vaissi), aloitti työt Vaissin perheyrityksessä vuonna 2006 projekti-insinöörin tehtävissä. Alusta lähtien oli selvää ja keskusteltu, että jonain päivänä vastuu yrityksestä ja toimitusjohtajuudesta siirtyisi minulle, toteaa Maria. Olin aloittamassa Vaissin koeviljelytoimintaa ja hoidin erilaisia kehitysprojekteja varastonhallinta- sekä työajanseurantajärjestelmien käyttöönotosta aina laskutukseen ja reskontraan sekä erilaisiin tuotannon kehitysprojekteihin. Rakensin myös ISO 22000 -laatujärjestelmän ammattikorkeakoulun lopputyönäni, summaa Maria työvuosista ennen toimitusjohtajan pestiä.
Toimitusjohtajaksi alle kolmikymppisenä
Maria toimi vuoden päivät varatoimitusjohtajana, kunnes vuonna 2011 hänet nimitettiin Vaissin toimitusjohtajaksi alle kolmekymppisenä. ”Työssä parasta on se, että on oma vapaus yrittäjä-roolissa”. ”On vapaus päättää asioista ja toisaalta kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Voin delegoida asioita myös muille”. ”Voin luottaa muihin sellaisissa asioissa, joissa en välttämättä ole itse vahvoilla”, toteaa Maria. Marian perhe, veli Juho, äiti ja isä ovat tukena vaikeissa päätöksissä. ”En ole koskaan yksin, perhe on tukena, jos tarvitsen tukea tai mielipiteitä jossain vaikeassa asiassa ”, kertoo Maria. ”Jos ei Juhoa olisi, niin olisin varmasti monesti jo heittänyt hanskat tiskiin”, naurahtaa Maria.
Suurta liikevaihdon kasvua
Seitsemän vuoden aikana on ehtinyt tapahtumaan paljon. Vaissin liikevaihto on kasvanut huimat 40 %. Kasvua on tullut uusista tuotteista ja uusista asiakkuuksista. Vaissi onkin lähtenyt valmisruokamarkkinaan omalla Vaissi- brändillä reilu vuosi sitten. ”Vaissin tavoitteena on kasvaa ja tuoda uudenlaisia tuotteita markkinoille. Kääryleet ovat ja tulevat olemaan se tukijalka, mutta osaava henkilökunta mahdollistaa myös uusien asioiden kehittämisen”, väläyttää Maria.
Yhdestä asiasta hän on erityisen ylpeä. Hyvä johtaminen on tuottanut tulosta ja työtyytyväisyystutkimusten tulokset ovat parantuneet vuosien varrella. ”Työergonomiaa on parannettu ja monia muutoksia on tehty tuotantoon”, ja vaikka olen toimitusjohtaja -tittelillä, tiedän mitä tuotannossa tapahtuu ja olen kartalla käytännön asioista, sitä ihmiset arvostavat”, toteaa Maria. Marialla on myös luottamustehtäviä, hän toimii Elintarviketeollisuusliiton valmisruokateollisuusyhdistyksen puheenjohtajana.
Muutosten tuulia
Maaliskuun alussa koittaa Marialla pieni tauko työelämästä. Maria jää äitiyslomalle ja varatoimitusjohtajaksi astuu puikkoihin Heikki Latvanen. Heikki hoitaa Marian sijaisuutta ainakin vuoden verran. Heikki on alkuperäiseltä koulutukseltaan kokki ja tehnyt kokin, keittiömestarin ja vuoromestarin töitä, mutta jatkanut opintoja ja valmistunut Elintarviketieteiden maisteriksi vuonna 2008. Hän on työskennellyt aiemmin Fazerilla erilaisissa tuotepäällikön ja markkinoinnin tehtävissä leipomolla sekä Fazer Food servicellä, jossa hän vastasi mm. Tallinnan palvelukeittiön tuotekehityksestä, myynnistä ja markkinoinnista. Viimeiset 1,5 vuotta hän on toiminut Kokkikartanon tuotekehityspäällikkönä. ”Vaississa minua kiinnostaa monialaosaaminen, Vaissilla on paljon uniikkia osaamista, kun esimerkiksi paljon koneita tehdään itse. Vaissilla on paljon mahdollisuuksia viedä yritystä eteenpäin”, kertoo Heikki. ”Odotan uuden oppimista ja sitä, että mennään kovaa vauhtia eteenpäin, myös pieni perheyritys kiinnostaa, ei ole turhia byrokratioita”, summaa Heikki. Marialle toivotamme antoisaa äitiyslomaa ja Heikille onnea ja menestystä varatoimitusjohtajana.