Vaissin tuotantovastaava Heli Immonen suunnittelee mitä minäkin päivänä kääryletehtaassa tehdään
Tulin lehtitehtaalle vuonna 2005 kolmeksi kuukaudeksi tuuraamaan kaalin lehdintään. ”Sille tielle jäin”, kommentoi Vaissin tuotantovastaava Heli Immonen. ”Siirryin lehtitehtaalta sitten kääryletehtaalle, jossa viimeiset pari vuotta hoidin työnjohtajan tehtävää”, toteaa Heli. Lokakuusta lähtien hän on hoitanut tuotantovastaavan tehtäviä Vaissilla. Tuotantovastaava suunnittelee mitä minäkin päivänä tuotannossa tehdään ja kuinka paljon. ”Kun minua kysyttiin tehtävään tuotantopäällikön siirtyessä uusiin haasteisiin, otin tehtävän hyvillä mielen vastaan”, toteaa Heli iloisesti.
Kristallipallon kanssa ennustamista
Vaissi valmistaa paljon alihankintana tuotteita asiakkaiden varastoon pakasteena, mutta myös tuoreita tuotteita suoraan kaupan hyllyyn. Tuotanto mietitään mahdollisimman pitkälle aina vähintään kolme viikkoa etukäteen, jotta pystytään hankkimaan tarvittavat raaka-aineet, varattava oikea henkilömäärä ja pakkausmateriaalit oikeita tuotantomääriä varten. ”Tosin suunnitelmat saattavat elää sen mukaan, kuinka asiakkailta tulee tilauksia. Toisinaan asiakas on myynyt tuotetta enemmän kuin aiemmin on suunniteltu, joten suunnitelma elää matkan varrella. Vertaan yleensä tuotantoa edellisvuoden tuotantomääriin ja jos trendi näyttää kasvavalta niin lisään hieman tuotantomääriä. Myös asiakkaiden ennusteraportteja täytyy lukea viikoittain. Tällä hetkellä suuntaa antavat suunnitelmat on tehty 12 viikkoa eteenpäin ja viimeistellyt suunnitelmat kolmeksi seuraavaksi viikoksi, selvittää Heli.
Oman Vaissi -merkin kaalikääryleet sekä kaalilaatikko -tuotteiden osalta tuotannon suunnittelu on erityisen tarkkaa puuhaa. ”Näemme kauppojen tilaukset vasta päivä sen jälkeen, kun olemme lähettäneet tuotteita keräilyä varten”, kertoo Heli. ”Tarkkailen päivittäin varastotilannetta, jotta varastoa on riittävästi kauppojen tilauksia varten, mutta niin, että tuotteita ei ehdi mennä vanhaksi varastossa, myös tilausjärjestelmän ylläpito vie oman aikansa.”, kertoo Heli.
Raaka-aineiden tarve huomioitava hyvissä ajoin
Tuotannon suunnittelussa täytyy huomioida raaka-aineiden ja materiaalien toimitusajat. Pääsääntöisesti raaka-aineet saadaan viikon sisällä varastoon, mutta esimerkiksi kotimaisen lampaanlihan saatavuus on rajallinen, joten pääsiäiskääryleiden lampaanliha on tilattu jo helmikuun alussa, joten tuotantomäärätkin on lyöty lukkoon tällöin. Satokauden lopussa arvioidaan myös kasvisten menekkiä, jotta kasvisten toimittaja pystyy varaamaan tarvittavat määrät raaka-aineita tuotantoa varten. ”Työnkuvaani kuuluu tuotannon suunnittelun lisäksi tuotannon tehokkuuden seuranta ja kehittäminen sekä kaikki raaka-ainetilaukset, materiaalitilaukset, kuljetustilaukset sekä arviot henkilöstötarpeista. Raaka-aineiden osalta ainoastaan kaalin varastotilanteen seurannan hoitaa lehtitehtaan työnjohtajat yhdessä toimitusjohtajan kanssa”, selvittää Heli.
Päivän aikana ei tarvitse katsoa kelloa
”Työssä haastavinta on asioiden ennustaminen sekä nopeasti muuttuvat tilanteet. Välillä tulee äkillisiä poissaoloja ja on viikkoja, joina on paljon tilauksia, jotka on saatava lähtemään tiettynä ajankohtana”. ”Toisaalta työni ei ole ainakaan tylsää, päivän aikana ei tarvitse katsoa kelloa, että koska pääsee kotiin”, naurahtaa Heli. ”Työ on luovaa ja saan miettiä, miten asiat tehtäisiin mahdollisimman järkevästi. Siitä tulee erittäin hyvä mieli, kun saat ratkaistua vaikealta tuntuneet ja haastavat asiat”, summaa Heli työstään Vaissilla.