Mari Raahenmaa, 25.10.2017
Suomalaiset ravitsemussuositukset suosittelevat syömään kasviksia vähintään puoli kiloa päivässä eli noin 5-6 annosta. Kasvisten ryhmään katsotaan kaikki juurekset, vihannekset, palkokasvit, hedelmät ja marjat joko kypsennettynä tai raakoina. Yhdellä annoksella tarkoitetaan yhtä hedelmää, 1 dl marjoja, 1,5 dl salaattia tai raastetta. Hyvä muistissääntö on, että jokaisella aterialla olisi hyvä nauttia vähintään nyrkillinen jotain tästä ryhmästä, näin puoli kiloa tulee helposti täyteen. Täyttyykö sinulla tämä?
500 g vai jopa 800 g päivässä
Kiireisenä päivänä kun nappaat valmisruuan evääksi tai syöt välipalaksi palaveripullan tai rahkan niin marjat ja hedelmät saattavat unohtua. Suomalaiset käyttävät kasviksia keskimäärin 300 g päivässä, joten monella meistä olisi petrattavaa. Viimeisimpien tutkimusten mukaan sydän- ja verisuonitautien näkökulmasta terveellisempi määrä olisi jopa 800 grammaa päivässä ja syöpäsairauksien näkökulmasta 600 grammaa päivässä.
Vaissin uudet kaalikääryleet sisältävät ihan huomaamatta suuren määrän kasviksia
Kaksi Vaissi kasviskäärylettä sisältää yhteensä 173 g kasviksia, eli melkein kolmanneksen päivän saantisuosituksesta. Kasviskääryleet sisältävät monipuolisesti eri kasviksia, kaalia, punajuurta, proteiinirikasta härkäpapua, sipulia sekä puolukkaa. Usein valmisruokia parjataan ravintoköyhyydestä, mutta tässä tuotteessa ravintoarvot sekä kasvispitoisuus ovat kohdallaan. Suolapitoisuuskin on alle 1 %. Jos nautit näitä 2 kpl lounaaksi puolukkasurvoksen kera olet jo saanut 200 g päivän kasvissuosituksesta täyteen. Jos syöt koko paketillisen niin lisäksi kourallinen marjoja ja pieni omena riittää saavuttamaan 500 g saantisuosituksen ja voit alkaa tavoitella 800 g päiväsaantia.
Vinkkejä kasvisten monipuoliseen käyttöön:
1. Lisää aamupuuroon, mysliin tai jogurttiin tuoreita 1 dl marjoja, vaihtele marjoja monipuolisesti
2. Lisää jogurtin sekaan pilkottuja hedelmiä
3. Syö leivän päällä tomaattia, salaattia, kurkkua
4. Älä unohda salaattia lounaalla
5. Lisää liharuuan sekaan myös kasviksia, lisää lihapadan joukkoon juureslohkoja, porkkanaa, palsternakkaa tai jauhelihakastikkeen sekaan raastettua porkkanaa, linssejä tai papuja
6. Hyödynnä pakastekasviksia, jos et ehdi pilkkomaan tai kypsentelemään, käytä pakasteita helpottamaan arkiruuanlaittoa. Voit myös itse pilkkoa kasviksia ja pussittaa valmiiksi pakastimeen.
7. Tee kasviksista tai juureksista naposteluherkkuja: pilko jääkaappiin valmiiksi porkkanatikkuja, pese kirsikkatomaatteja, viinirypäleitä ym.
8. Muista välipalahedelmät mukaan töihin tai harrastuksiin, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä voi pitää aina laukussa mukana.
9. Syö hedelmiä tai vihanneksia jälkiruuaksi
10. Lisää kasviksia leivonnaisiin, porkkanaraastetta sämpylöihin, kakkuun, kurpitsaa muffinsseihin jne.
11. Tee smoothieita tai pirtelöitä. Näihin on helppo upottaa erilaisia marjoja, avocadoa, jopa pinaattia, lehtikaalia tms. Käytä banaania luonnollisena makeuttajana.
12. Pidä kasvisruokapäivä, tee kasvissosekeittoa tai hyödynnä linssejä, papuja sekä uusia lihankorvaajia kuten nyhtökauraa, härkistä, tofua tms.
13. Hyödynnä helppokäyttöisiä säilyketölkeissä olevia kypsiä linssejä tai papuja. Näitä on helppo lisätä ruuan tai salaatin joukkoon ilman kypsennystä
14. Käytä monipuolisesti ja kokeile rohkeasti erilaisia kasviksia eri sesonkien mukaan
Ravitsemussuositukset:
https://www.evira.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemussuositukset/aikuiset/
Tutkimus kasvisten hyödyistä:
http://www3.imperial.ac.uk/newsandeventspggrp/imperialcollege/newssummary/news_22-2-2017-16-38-0