Vaissin kaalikääryletehtaassa kääritään tuhansia kaalikääryleitä viikossa. Käärintä tehdään käsin ja muutenkin valmistus on hyvin perinteinen, mutta suuret tuotantomäärät vaativat avukseen erilaisia koneita ja laitteita.
Koneiden ja laitteiden parissa työskentelevä yrittäjä Juho Vaissi on ollut aina kiinnostunut koneista ja laitteista sekä tekniikasta. Juho aloitti työt virallisesti Vaissin perheyrityksessä jo 14-vuotiaana ja opit ja innostus tekniikkaa kohtaan on tullut verenperintönä Juhon isältä, Jaakko Vaissilta. Yrityksen alkutaipaleelta asti yrityksessä on ollut tapa rakentaa itse omia laitteita, jotta on saatu juuri Vaissin tuotantoon sopivia laitteita ja koneita. Kaalin keitossa on itse rakennettu uniikki kaalinkeittolinjasto. Vaikka koneita ja laitteita tarvitaan, ei ne täysin korvaa käsityötä. Kaalin keitossa tärkeä vaihe on kaalinlehtien lajittelu, jossa erilaiset kaalinlehdet lajitellaan käyttötarkoituksensa mukaan. Kaalikääryleiden käärintä tehdään käsin, mutta apuna tuotannossa on käärylelinjasto, jossa kääriminen tehdään. Kääryleet paistetaan isoissa pinnavaunu-uuneissa, jäähdytetään jäähdytyskaapissa sekä pakataan pakkauskoneella.
Uuden uunin rakennusta
”Uutta uunia etsiessä ei löydetty markkinoilta meille sopivaa uunia, joten päätettiin rakentaa sellainen itse”, toteaa Juho. ”Kun rakentaa itse, saa juuri sellaisen omiin tarpeisiin sopivan uunin, kun haluaa”. ”Uunin rakennus sujui niin hyvin, että nyt ollaan tekemässä toista lisää”, summaa Juho onnistuneesta projektista. Vaissin tekninen johtaja Kari Koskinen on taustaltaan sähkömies. Hän vastaa projekteissa sähkösuunnittelusta ja on aina kokoonpanoissa mukana. ”Isäni Jaakko Vaissi on mukana kehitystyössä elämäntyönään ja harrastuksenaan”, kertoo Juho. ”Ostamme ulkopuolelta suunnittelutyötä ja 3-D piirtämistä, automaatiosuunnittelua sekä isoimmissa projekteissa mukana on myös hitsausalan yrityksiä”, kertoo Juho tiimin kokoonpanosta. ”Suunnitteluvaiheessa otamme projektiin aina mukaan ihmisiä myös tuotannosta, jotta voimme huomioida käyttäjien kommentit jo heti suunnitteluvaiheessa”, jatkaa Juho.
Kaalikääryletehtaan Pelle Pelottomat
Elintarviketeollisuudessa koneiden ja laitteiden rakentaminen itse on melko harvinaista Suomessa, ainakin Vaissin kokoisessa yrityksessä. ”Kun rakennamme itse, saamme itselle sopivia laitteita”. ”Emme välttämättä tarvitse lisää neliöitä tai suunnitella laajennuksia, kun pystymme rakentamaan uutta nykyisiin tiloihimme”. ”Tunnemme koneet ja laitteet niin hyvin, että huolto ja varaosatarve tiedetään paremmin kuin jos käytössä olisi vieras, valmiina ostettu laite. ”Varsinkin kun sijaitsemme täällä Haapamäellä niin ulkopuolista huoltoa voisi olla vaikea saada. Pystymme itse hoitamaan huollot ja ongelmatilanteet, joten tuotantovarmuus on tällä mallilla parempi kuin valmiiden laitteiden kanssa”, kertoo Juho. ”Toki epäonnistumisiakin on sattunut, niitä taitaa olla pari rekkalastillista, naurahtaa Juho”. ”Mutta niistä sitä sitten oppii”, summaa Juho.
Vaissi valmiina kaalisesonkiin
Huollon parissa työskentelee Vaissilla neljä henkilöä. Kaiken kaikkiaan Vaissilla on n. 200 konetta tai laitetta, joista noin puolet on itse rakennettuja. Huollon parissa työskentelee neljä ihmistä. Kaalisesongin kynnyksellä kevät on keskitytty huoltotöihin. Kalinkeittolinjasto on huollettu viimeistä mutteria myöten, jotta laitteet ovat iskussa, kun uutta kaalia aletaan saamaan.