Kotimaisuus, mitä se suomalaiselle merkitsee? Se on laadukasta, turvallista ja luotettavaa ruokaa. Kun valitset kotimaisen tuotteen tai raaka-aineen, tuet myös suomalaista tuottajaa ja työtä. Aina ei ole kotimaisia vaihtoehtoja saatavilla, mutta kauppojen valikoimien kasvaessa myös kotimaisten raaka-aineiden ja tuotteiden valikoima on kasvanut huimaa vauhtia. ”Vaissin kasvis- ja lihakaalikääryleiden kehitysvaiheessa oli tärkeää, että raaka-aineet olisivat pitkälti kaikki kotimaisia ja mahdollisimman korkealaatuisia”, toteaa Vaissin toimitusjohtaja Maria Hanho.
Ja tavoitteeseen myös päästiin. Kaalikääryleissä kotimaisuusaste hipoo 100 %, ainoastaan mausteet sekä kasviskääryleen ravintohiivahiutale ovat sellaisia, joita ei kotimaisina tällä hetkellä saa ja näiden kohdalla piti tehdä kompromissi. Alusta asti oli selvää, että tuotteille haetaan myös Hyvää Suomesta -merkkiä. Hyvää Suomesta merkki, eli ”Joutsenmerkki” takaa sen, että tällä merkillä varustetut tuotteet on valmistettu Suomessa, suomalaisista raaka-aineista. Merkin vaatimuksiin kuuluu, että kaikki eläinperäiset raaka-aineet ovat kaikissa tuotteissa 100 % suomalaisia. Yleisesti kotimaisuusaste raaka-aineissa täytyy olla, riippuen tuotteesta 75-100 %. Merkin käyttäjiä valvoo ulkopuolinen taho.
Kotimaista kaalia, puhdasta täysjyväkauraa ja härkäpapua
Kaalikääryleiden pääraaka-aine on tietysti kotimainen kaali. Kaalia viljelevät Vaissin sopimusviljelijät tiiviissä yhteistyössä Vaissin kanssa. Vaissi itse jatkojalostaa kaalikäärylekaalinsa omassa tehtaassa, jossa kaalit kypsennetään ja lehdet muotoillaan juuri oikeankokoisiksi kaalikääryleitä varten. Kaalin korjuuaikana kaalitehtaassa käy kova kuhina, kun noin miljoona kaalia jalostuu sopivaan muotoon kääryleitä varten odottamaan kääryleiden valmistumista.
Kaalikääryleissä käytetään usein täytteenä riisiä, mutta Vaissi kasviskääryle ja Vaissi lihakääryle sisältävät molemmat Helsingin Myllyn puhdasta, gluteenitonta täysjyväkauraa. Kaura on kotimaista alkuperää sekin. Kaura toimii mainiosti kääryleessä korvaten ulkomaisen riisin. Se on terveellinen ja ekologinen vaihtoehto riisille. Vaissi kasviskääryle sisältää kotimaista härkäpapua, joka on oikea ravinnepommi sisältäen runsaasti hyvälaatuisia proteiineja. Puolukat ovat suomen metsistä, kotimaisia nekin. Punajuuri Sauvon säilykkeelta ja sipulit Apetitilta. Luonnollisesti Vaissi Lihakaalikääryle sisältää suomalaista sian- ja naudanlihaa.
Kotimaisuus on asia josta voimme olla ylpeitä. Tiedämme mistä raaka-aineet tulevat ja voimme olla varmoja raaka-aineiden laadusta ja alkuperästä, tiedämme mistä ne tulevat. Voimme luottaa, että raaka-aine on turvallinen, laadukas ja tasalaatuinen, tänään, huomenna, aina. Näistä hyvistä kotimaisista raaka-aineista syntyy maailman parhaimmat kaalikääryleet. Maista ja kokeile itse!
Lisätietoja kaalista sekä ravitsemuksesta
Lisää tietoja kaalin viljelystä löytyy osoitteesta: https://www.vaissi.fi/kaalin-viljely/
Juttua Vaissi Kasviskääryleestä: https://www.vaissi.fi/kasviskaaryleesta-puhtia-paivaan/
Kaalikääryleet kasvisten lähteenä: https://www.vaissi.fi/puoli-kiloa-paivassa-vaissi-kasviskaaryle-ja-vaissi-kaalikaaryle-kasvisten-lahteena/
Juttua kaalista: https://www.vaissi.fi/monipuolinen-ja-ravintorikas-kaali/