Mikä ihmeen laatusertifikaatti? Plakaatti seinällä vai arjen rutiineja ja käytäntöjä?
”Vaissille myönnettiin elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän (ISO 22000) sertifikaatti vuonna 2006, ensimmäisten elintarvikealan yritysten joukossa Suomessa”, kertoo Vaissin laatupäällikkö Laura Liimatainen. Laatujärjestelmän olemassaolo sitouttaa yritystä laatutekemiseen ja haluun kehittää omaa toimintaa, toteaa Laura. Laatujärjestelmä toi mukanaan paljon lisää dokumentaatiota sekä seurantajärjestelmiä tuotantoon, kuten erilaisia lämpötilantarkkailuja prosessin eri vaiheessa. Lämpötilamittaukset kirjataan kaikki sähköiseen järjestelmään, josta Laura voi tarkkailla niitä laatupäällikön ominaisuudessaan. Raaka-aineille on määritetty vastaanottokriteerit sekä talousvettä tutkitaan säännöllisesti. Vaissilla onkin oma pieni laboratorio, jossa tehdään mm. mikrobiologisia analyysejä tuotteista, tutkitaan pintapuhtausnäytteitä, tarkastetaan suolapitoisuuksia sekä tehdään aistinvaraista arviointia.
Laatujärjestelmän periaatteisiin kuuluu jatkuva parantaminen. Yksi uusi tarkkailupiste otettiin Vaissilla käyttöön reilu vuosikymmen sitten, kun tuotantoon hankittiin vierasesineitä havainnoiva laite, joka hälyttää, jos se havaitsee tuotteessa jotain sinne kuulumatonta. Tällainen voi olla esimerkiksi sipulin joukossa tullut kivi tai metallinsiru. Näin tällainen tuote ei päädy koskaan kaupan hyllylle asti. Myös laatujärjestelmä on päivitetty vielä vaativampaan FSSC 22 000 sertifiointiin vuonna 2014. Myös tuotannossa tapahtuvia kirjauksia sähköistetään ja paperilappujen määrä vähenee koko ajan, kun kirjauksissa siirrytään sähköisiin merkintöihin vaihe vaiheelta. ”Kuluttajien palautteita kuunnellaan tarkasti ja jokainen palaute kirjataan ylös. Näin pystymme reagoimaan palautteisiin tehokkaasti”, toteaa Laura.
Vaissilla käy ulkoinen auditoija eli laatujärjestelmän tarkastaja vähintään kerran vuodessa. Auditoija tarkastaa, että toiminta on laatukäsikirjan mukaista ja sovitut asiat toteutuvat käytännössä. Lisäksi valvova viranomainen tekee tarkastuksia säännönmukaisesti. Vaissi tekee itse myös sisäisiä auditointeja, joissa auditointiin koulutetut ihmiset itse tarkastavat, että kaikki toiminta ja dokumentaatio on kunnossa. Vaissi auditoi myös omia tavarantoimittajiaan säännöllisesti.
Yksi tärkeä osa laatujärjestelmätyötä on henkilökunnan sitouttaminen laatutyöhön. Jokainen tuotannossa ymmärtää oman roolin turvallisten ja laadukkaiden tuotteiden valmistuksessa. Mikäli jotain poikkeavaa havaitaan raaka-aineissa, prosessilämpötiloissa, valmistuksessa, kiinteistössä tai missä tahansa tekemisessä, raportoidaan näistä aina eteenpäin. Näin tuote pysyy aina laadukkaana ja tasalaatuisena kun poikkeamiin puututaan nopeasti ja tehdään korjaavat toimenpiteet. Laadun tekeminen on osa arkea ja jokainen työntekijä on osaltaan rakentamassa turvallista ja laadukasta lopputuotetta. ”Henkilökunnan täytyy ymmärtää mikä on oman työn merkitys kokonaisuudelle”, toteaa Laura.
”Työni on toimia mm. valvojana, kouluttajana, tiedottajana. Saan tehdä hyvin monenlaisia asioita ja päivät vaihtelevat. On kiva, että ihmiset ymmärtävät laatutyön merkityksen eikä minun tarvitse taistella asioista. Koen että pystyn vaikuttamaan asioihin työssäni ja kivojen työkavereiden kanssa on kiva tehdä töitä!” Summaa Vaissin laatupäällikkö Laura.